A gázkészülékekről általánosságban

A gázenergia felhasználás nagy jelentőséggel bír hazánkban. Az ország minden részében elérhető a gáz a háztartások számára. A városokban a sokemeletes épületek lakói, a kertvárosokban, falvakban, a családi házakban élők többnyire gázenergiát használnak.

A fűtésre, vízmelegítésre, főzésre használatos gázkészülékek, illetve berendezések alkalmazásánál elsődleges feladat meghatározni a gázszükségletet és az előírás szerinti légellátáshoz a tökéletes égést biztosító levegő mennyiséget.  Továbbá, a vonatkozó előírásoknak megfelelően gondoskodni kell az égéstermék biztonságos elvezetéséről.  Ez történhet kéménybe kötéssel, külső fali parapet megoldással és/vagy a készülék megfelelő légterű helyiségbe telepítésével a szükséges légcsere biztosítása mellett.

Gázkészülékek választása és használatuk.

A lakosságnál használatosak gáztűzhelyek és a kis vízmelegítők, az infrasugárzók, nyílt égőjű berendezések.  Az égési levegőt a helyiségből nyerik és az égéstermék a helyiség szellőzésével távozik. Használt gáztűzhelyek, régebbi és újabb típusúak, különböző gyártóktól bő választékban találhatók, vagy igénynek megfelelően rendelhetők a Csepeli Bizományiban. Vannak teljesen gáztüzelésű berendezések. A legkedvezőbb árban vannak a gázfőzőlapos három vagy négy főzőhelyes tűzhelyek hagyományos gázsütővel. Ezeknek az a hátránya, hogy a sütési időt nem lehet állítani. A sütési hőfok beállítására és sütés közbeni hőfok változtatására van lehetőség a gyártmány típusától függően. A sütés minősége, leginkább a háziasszony gyakorlatától függ. Ezek a gáztűzhelyek viszont megfelelő karbantartás mellett nagyon ritkán hibásodnak meg. 10-15 évet is működnek nagyobb hiba nélkül. A sütési technológia szempontjából előnyösebbek a vegyes energia használatára gyártott berendezések. A főzőlap gázzal működik, a sütő elektromos áramot fogyaszt. Ezeknél az elektromos sütőknél be lehet állítani a sütési időt és a hőfokot.  Sütési módok megválasztására is van lehetőség, pl. grillezés, sütés légkeveréssel vagy, hogy a sütési hőmérséklet a sütő alsó vagy felső részén legyen e magasabb. Az előnyei mellett némi hátrányt jelent, hogy az elhelyezésnél nemcsak a gáz betáplálást kell biztosítani, hanem az elektromos bekötést is.  A meghibásodás lehetősége is nagyobb, mert a sütő működésére az elektromos hálózatban előfordulható változások is visszahathatnak.

A kéménybe kötött berendezések a helyiségből nyerik a levegőt és az égéstermék a kéményen keresztül a szabadba kerül / pl. fali vízmelegítők, kazánok és fali fűtő készülékek/.

A zárt égésű gázkészülékeknél, /pl fali konvektorok, fali vízmelegítők stb. /az égési levegő égőtérbe jutása, és az égéstermék távozása a külső légtérrel összekötött zárt rendszeren keresztül történik.

Gázberendezés meghibásodásának okai lehetnek.

-A gázkészüléket nem szakember szereli be.

-Nem megfelelő gáz helyiség levegőztetése.

-Szellőztetés hiánya /nyílt égésterü gázkészülék/.

-Elmarad az évenkénti kötelező ellenőrzés, karbantartás

Mérgezéses baleset elkerülése érdekében ajánlatos CO érzékelő műszert alkalmazni a gáz helyiségben. A kereskedelemben kapható CO érzékelő műszerek a szavatossági időn belül használhatók A szavatossági idő lejárta után cserélni kell. Bekapcsolás után a műszer tesztel. CO jelenléte esetén hang és fényjelzéssel figyelmeztet, majd riaszt.

További ajánlataink

 • Gorenje HZS 2026 kombinált hűtő ELADVA Gorenje HZS 2026 kombinált hűtő 27.000.-ft

  Eladva Gorenje HZS 2026 kombinált hűtő, kiváló állapotban, szerelő által felújítva. Méretek: 55x125x60 nettó kapacitás: 193 liter energiabesorolás: A+ Garancia: 3 […]

 • Whirlpool AWO/D 45135 elöltöltős mosógép Whirlpool AWO/D 45135 elöltöltős mosógép 35.000.-ft

  W8 elöltöltős mosógép panel” width=”680″ height=”510″ class=”alignnone size-full wp-image-738″ /> Whirlpool AWO/D 45135 elöltöltős mosógép, szerelő által felújítva. Jó állapotú, […]

 • Hajdú keverőtárcsás mosógép Hajdú keverőtárcsás mosógép 20.000.-ft

  Hajdú keverőtárcsás mosógép kiváló állapotban, szerelő által felújítva. Méretek: 72×39 cm teherbírás 1,5kg  Garancia: 3 Hónap Kedvezményes házhoz szállítás Budapesten […]

 • Hajdú centrifuga Hajdú centrifuga 17.000.-ft

  Hajdú centrifuga kiváló állapotban, szerelő által felújítva. Méretek: 56×34 cm teherbírás 1,5kg  Garancia: 3 Hónap Kedvezményes házhoz szállítás Budapesten illetve […]