Hasznos javaslatok háztartási hűtőszekrények működtetéséhez

Az újonnan vásárolt hűtőkhöz a gyártó használati útmutatót mellékel. A vevő természetesen alaposan áttanulmányozza és aszerint helyezi el illetve. állítja be a hűtőjét a lakásában stb.

Más a helyzet azonban az alig használt, vagy a használt hűtőszekrényeknél

Az eladó kereskedő bizonyos időre garanciát vállal a berendezés működéséért. Ez a garanciális idő viszont nem pótolja a hűtés megfelelő mértékére és a takarékos áramfogyasztásra vonatkozó javaslatokat. A Csepeli Bizományinál nagy hangsúlyt fektetünk a megfelelő tájékoztatásra és használati utasításokra. Az új tulajdonosnak ügyelni kell a gép teljes vízszintbe állítására. Nem ajánlatos hőt, meleget sugárzó berendezés közelében elhelyezni. Az elhelyezésnél figyeljen arra is hogy a hűtőt ne érje hosszú időn át közvetlen napsütés. A berendezés faltól való távolsága legalább 5 cm legyen. A működtetés kezdetekor /bekapcsolás/ és a további üzemeltetés során is legyen
biztosítva a szükséges levegőáramlás. Ennek érdekében a berendezés szellőzőnyílásait nem szabad letakarni, még véletlenül sem.

A bekapcsolás előtt ajánlatos ellenőriztetni /szerelő segítségével/ a hűtőkör összetevőinek sértetlenségét illetve azt, hogy nincs sehol szivárgás.
A hálózathoz csatlakozó tápkábelt nem szabad megtoldani. A készülék hálózati dugasza mindig hozzáférhető legyen. A hálózati aljzat stabilitására is vigyázni kell. A készülék belső megvilágítása folyamatosan működjön. A szükséges izzó cserét házilag is el lehet végezni. A kimondottan hűtő megvilágítására gyártott izzók a kereskedelemben kaphatóak. Egyéb érintkezési hibák esetén szerelőt kell hívni.

Használt hűtőszekrény vásárlása esetén, – bár az eladó tisztán adja át a gépet – ajánlatos otthon még újra áttörülni semleges mosószeres meleg vízzel és teljesen kiszárítani. Ezt a tisztítást ajánlatos minden egyes leolvasztás után is elvégezni. Különösen figyelni kell az ajtótömítésekre. Rendszeres tisztításuk szükséges a higénikus ételtárolás érdekében.

Néhány szó a hűtők jegesedéséről

Az ajtótömítések sérülése, régebbi gépeknél az elöregedés csökkenti a tömítések szigetelő képességét. Ennek következtében hamarabb jegesedik a gép belseje. A jegesedés következtében csökken a hűtőképesség és megnövekszik a berendezés áramfogyasztása. Továbbá a sérült ajtótömítések elsődlegesen alkalmas helyek a penész gombák, vagy egyéb kórokozók megtelepedésére. Ez természetesen a vadonatúj gépekre is vonatkozik. Az eljegesedett gép , a belső jégréteg vastagságától függő mértékben hangjeleket produkál. Szuszog, kattog, berreg, majd döngicsél és a szegény háziasszony keresi a legyet, szúnyogot egy légycsapóval a kezében. Végül is rájön, hogy „ ez a fránya hűtő muzsikál” S akkor jön a kipakolás, de hova? Nehéz megoldani. A gépkönyvek általában nem ajánlanak semmiféle külső beavatkozást, de még egy géphez mellékelt műanyag kaparókést sem.

Hogyan lehet megelőzni a nagy bajt?

A baj igazából a váratlanul felzendülő hűtőszekrény muzsika. Amikor már nem szakaszos, hanem folyamatos. Nem kell fölöslegesen sokat nyitogatni a hűtőajtót
Nem kell hosszasan nyitva hagyni, mondjuk, míg kiöntöm a kávét a csészébe. Nem kell a mélyhűtőt teletömni úgy, hogy alig lehessen becsukni az ajtaját, sőt erőltetni kell amíg becsukva marad. Nem szabad a hűtőt üzemelő állapotban tologatni, elmozdítani a helyéről, sőt ha másképpen nem megy, megdönteni egy kicsit. Egyszóval figyelni kell a hang és fényjelzésekre, amelyeket szegény gép amikor szükségét érzi megad. Az automatikus leolvasztásban se szabad teljesen megbízni, hanem a vízelvezető részt is ellenőrizni kell, hogy semmi se álljon útjába lecsapódó víz elpárolgásának.
Remélem, hogy ez a kevés, – már szinte mindenki által ismert- beállítási, biztonsági és higéniára vonatkozó javaslat hasznára lesz azoknak akik elolvassák.

További ajánlataink